Reklama
 
Blog | Petr Dobrý

Vítejte v Česku, vítejte v zemi kde zítra znamená včera

Moderní zelená řešení hýbou světem.  Politici jednotlivých zemí se každý den předhání s nápady jak  snižovat závislost na dovozu paliv z nestabilních nebo nedemokratických zemí. Firmy v zahraničí vědí, že pokud chtějí přežít na současném trhu musí hledat cesty ke snižování svých nákladů a k šetrným výrobkům. Také veřejnost v zahraničí vědoma si ekonomických a ekologických rizik při svých nákupech stále masivněji upřednostňuje výrobky šetrné k životnímu prostředí i pro jejich peněženky.

A tak můžeme téměř každý den číst v zahraničních mediích  informace o nových ambiciozních projektech obnovitelných zdrojů energie, šetrných automobilech, stavbách aktivních domů, které více energie vyrobí než spotřebují nebo o budování chytrých rozvodných sítí. Vývoj je vskutku velmi rychlý. Kdo by před několika lety tvrdil, že například obnovitelné zdroje mohou pokrýt při optimálních podmínkách až 40% spotřeby Španělska, že v některých oblastech Rakouska se již nesmí postavit jiný než pasivní dům, že hybridní Prius bude nejprodávanějším automobilem v Japonsku, že v Číně bude brzy nejvíce větrných elektráren na světě, byl by označen za fantastu a nenapravitelného snílka. Být moderní a ekologicky ohleduplný je v zahraničí prostě stejně důležité, jako mít dobré vzdělání. V USA prý  dokonce lidé na svých domech instalují malé větrné elektrárny raději než solární panely a to i v místech kde více svítí slunce než fouká. Být zelený je zde totiž velmi  moderní a větrník je z ulice více vidět než solární panel :-).

To u nás je to jiná písnička. Na pořadu dne tu máme prohlášení politiků o nutnosti otvírání nových povrchových dolů a bourání obcí, stavby nových atomových bloků, rizika nedostatku tepla pro domácnosti bez prolomení limitů, rizikovému rozvoji solárních elektráren, větrnících hyzdících krajinu nebo nutnosti další zabetonování krajiny z důvodu zvýšení zaměstnanosti. Našim politickým vůdcům bouřlivě aplaudují (a nejen to) uhlobaroni, energetické firmy, odbory i různí lobbyisté. I česká media tuhle písničku ráda zpívají. Šokující titulky o  možném nedostatku tepla nebo o  hrozbě zdražení elektřiny při rozvoji obnovitelných zdrojů  přece zvyšují jejich prodej více než nějaké pozitivní příklady o moderních trendech v zahraničním stavebnictví nebo třeba o nezávislé studii, která dokazuje, že máme enormní příležitosti k úsporám paliv i našich peněz kvalitním zateplením všech budov.

Obávám se, že není  daleko doba, kdy takto zmanipulovaný národ vezme do rukou kameny a půjde rozbíjet solární panely, větrníky nebo výtopny na biomasu.  Za pokřiku „My tu ty novoty nepotřebujeme, chceme jen to, na co jsme zvyklí.“  tak dokáže, že historie se u nás pravidelně opakuje.

Reklama

Zní vám to moc pesimisticky? Právě při psaní tohoto blogu mi přišel e-mail s informací, že ČEPS , který spravuje českou přenosovou síť dnes oznámil, že solárních a větrných elektráren přibývá rychleji, než očekával a proto chce přerušit jejich připojování. Vypadá to, že tu něco nehraje, česká vláda se už v roce 2003 usnesla, že budeme letos vyrábět 8% elektřiny z obnovitelných zdrojů a my vyrábíme jen necelých 6%. A tak se zdá, že nám vedení ČEPSu trochu zaspalo. V jiné zemi by takovéto přiznání znamenalo výměnu celého vedení firmy. Hádejme co se stane u nás. ČEPS bude pasován za zachránce, chránící naše teploučko a smrádek. Jen bych rád věděl zda z toho skáčou radostí více na ruské ambasádě nebo v uhelných firmách. A naši politici? Těm je to přeci jedno, tohle téma u nás volby nevyhrává, bohužel.