Reklama
 
Blog | Petr Dobrý

S Václavem Klausem už asi nesouhlasí ani on sám!

Polemizovat s názory Václava Klause je vždy kontraproduktivní. Jeho zarytí příznivci ani on sám jiné názory neposlouchá a neuznává. A protože, jak známo, každá akce vyžaduje protiakci, jsou vždy po kritice myšlenky naší hlavy státu ještě radikálnější a o to více prezentované v médiích lačnících po senzacích, které zvyšují jejich prodejnost.

Uznávám, že každý má právo na svůj názor a to i pokud je výrazně menšinový nebo podložený podivnými překroucenými argumenty. Jen mě začíná děsit, že s hlavou státu ve kterém žiji, už asi nesouhlasí ani on sám. Jak jinak si totiž vysvětlit některá poselství z jeho novoročního projevu.

V jeho ekonomické části komentoval současný hospodářský pokles. Řekl: „Týká se to nás všech a je třeba, abychom se o tento pokles podělili dnes a neřešili to na úkor našich dětí.“ To mi zní rozumně, proč něco co si zavaříme, mají odnést následující generace.

Stejně rozumně mi znějí i tyto věty z projevu : „Budoucnost začíná už teď a o tom, jaká bude, rozhoduje to, co uděláme dnes, zítra a v každém dni následujícím. Co potřebujeme, je pevný, dlouhodobě stabilní a velmi praktický kompas kudy a jak dál jít“.

Reklama

Ovšem sdělení „zatím nic nedlužíme budoucím generacím“ a “ Místo zabývání se dnešními problémy se stalo jistou módou utíkat do budoucnosti a zabývat se rokem 2050, či dokonce rokem 2100. Zůstaňme oběma nohama na zemi a starejme se o to, co nám přísluší.“ orientaci projevu na budoucnost popírají.

Tyto protimluvy dokazují, že za A) části projevu panu prezidentovi psali dva různě smýšlející lidé a pan prezident se při lyžování ve Špindlu k pořádné přípravě projevu nedostal, za B) pan prezident již nesouhlasí ani sám se sebou a dokáže se popřít i ve velmi krátkém projevu

Doufám, že správně je varianta A. Pokud to tak není, čeká nás zřejmě do konce prezidentova volebního období ještě mnoho překvapení. Ale možná to vidím moc černě, někteří politici na pravé straně spektra, kterým jsem i já dal párkrát volební hlas, novoroční projev přivítali. Prý to byl po dlouhé době od Klause pěkný pravicový projev. Třeba byli pánové taky na lyžovačce a moc to poselství nečetli nebo neposlouchali. Do nového roku se má přeci hledět s optimismem, co jiného nám taky zbývá.