Reklama
 
Blog | Petr Dobrý

Kde jsou, kde jsou, kde jsou, kam se poděli ….

Tento notoricky známý folkový popěvek mě teď denně napadá při sledování zpravodajství z Mexického zálivu. Miliony a miliony litrů ropy stále vyvěrají z poškozeného potrubí a největší mozky světa přicházejí každý den s novým převratnými nápady jak únik zastavit. Jenže jaksi ejhle, ono to nefunguje. Teď prý možná pomůže Kevin Koster.

Kde asi teď jsou všichni ti, co při každé kritice nevyzkoušené technologie spustí pokřik o tom, že technologický pokrok snadno a brzy vyřeší všechny naše problémy?  Kde teď jsou všichni ti, co říkají, že se lidstvo nemusí uskromnit  pokud chce přežít, že není nutné snižovat emise nebo podporovat obnovitelné zdroje a úspory, neb vše brzy a snadno vyřeší termojaderná fůze a reaktory dalších generací, geneticky modifikované potraviny a další zaručeně bezpečné vynálezy?  Kde jsou třeba všichni ti, co věří, že lidstvo bez problémů dokáže uskladnit a uhlídat vyhořelé jaderné palivo sto tisíc let ve skladech.

Že by se naši bijci za technologický pokrok chytili trochu za nos? Že by přehodnotili svojí víru v lidskou dokonalost?  Že by do zvažování všech pro a proti přidali na misku vah možné nedozírné škody na životním prostředí? Ale kdeže, proč by to dělali?  Ono to vždycky nějak dopadne a viníkům se toho určitě mnoho nestane teď, ani v budoucnu. BP odvolá jednoho ředitele (a dá mu doživotní rentu) a bude to.  Takže to riziko se určitě vyplatí a ty peníze za to přeci stojí.

Tak hurá do Liberce plánovat první malou městskou jadernou elektrárnu a teplánu. Je to sice nevyzkoušené ale určitě naprosto bezpečné. Technologickému pokroku se musí věřit a omyly a chyby se stávají maximálně jednou za …. (jak to bylo v tom Chocholouškovi?).

Reklama

http://zpravy.idnes.cz/bude-jablonec-a-liberec-pohanet-mala-jaderna-elektrarna-zadne-sci-fi-1dl-/domaci.asp?c=A100623_112307_domaci_bar